Cara Mangsa Kemalangan Pemandu Mabuk Nak Claim Tuntutan Ganti Rugi

Cara Mangsa Kemalangan Pemandu Mabuk Nak Claim Tuntutan Ganti Rugi ini adalah tips yang berguna dikongsikan oleh Brotherhood SHAH ALAM.. Cukup ramai dah yang ulas tentang kes pemandu mabuk langgar orang sampai mati ni.

Sebenarnya, ada cara untok keluarga si mati ni dapat ganti rugi daripada pemandu mabuk ni. Keluarga boleh failkan saman ke atas pemandu mabuk tersebut.

Bila boleh saman ni? Sekarang pun boleh. Maknanya, pemandu mabuk ni akan menghadap 2 mahkamah berbeza. Satu, mahkamah yang bicarakan kes jenayah dia. Dua, mahkamah yang bicarakan kes saman keluarga si mati.

Cara Mangsa Kemalangan Pemandu Mabuk Nak Claim Tuntutan Ganti Rugi

Mahkamah tu, Hakim nya bukan orang yang sama, perbicaraannya bukan pada tarikh yang sama, dan hukuman pun takkan sama. Yang sedang diorang alami sekarang ni adalah, prosedur jenayah. 

Yang kita nak minta saman-saman ini adalah prosedur sivil. Dua benda yang berbeza. Satu, negara Malaysia saman. Dua, keluarga si mati saman.

Dalam undang-undang Malaysia, mana-mana ahli keluarga yang merasai kesakitan atau suffer ke atas kematian yang dilakukan oleh orang lain, ada hak untok menyaman. Keluarga si mati boleh minta sekurang-kurangnya 2 claim.

Yang pertama, Dependency Claim


Iaitu, tuntutan keluarga si mati yang menuntut agar pemandu mabuk ini bayar sejumlah wang yang sepatutnya arwah boleh provide kalau arwah masih hidup sampai umur 55 tahun.

Hak ini telah termaktub dalam Seksyen 7(3) Akta Undang-Undang Sivil 1956.

Contohnya, arwah ni masa hidup, dia provide RM2500 sebulan untok menyara keluarga. Umur dia 45 tahun. Jadi, keluarga arwah boleh tuntut RM2500x12bulanx10tahun segebuk daripada pemandu mabuk ni.

Keluarga hanya boleh tuntut pendapatan dia yang sampai 55 tahun sahaja. Lagi muda, lagi bergandalah tahun-tahun tersebut. Namun, ianya semua tertakluk kepada keputusan Hakim.

Cara Mangsa Kemalangan Pemandu Mabuk Nak Claim Tuntutan Ganti Rugi

Yang kedua, Bereavement Claim.


Keluarga si mati boleh tuntut pemandu mabuk ni untok 'bayar' kesedihan yang dialami satu keluarga sebab matinya si arwah.

Contohnya, disebabkan arwah meninggal, anak-anak menangis sebut-sebut nama arwah siang malam, isteri jadi macam orang gila sebab hilang tempat bermanja, suami rasa trauma sebab isteri mati dalam keadaan tragis. Namun, tuntutan ini tak boleh lebih RM10,000.

Yang ketiga, Loss Of Support.


Berbeza dengan Dependency tadi, Loss Of Support ni lebih kepada perbuatan yang tak keluarkan duit. Ianya tuntutan ke atas kehilangan tempat untok bergantung dari segi tenaga.

Contohnya, arwah merupakan ibu yang ada anak kecil. Suami memang bergantung kat arwah untok jaga anak, dari bagi susu, mandikan, pakaikan baju dan tidurkan anak tersebut. Disebabkan arwah dah meninggal, takda siapa nak buat kerja-kerja tu.

Maka, suami dia boleh tuntut kat pemandu mabuk tu tentang kehilangan support ini.

Yang keempat, Estate Claim.


Yakni, tuntutan kecederaan si mati. Keluarga tersebut boleh tuntut kepada pemandu mabuk ini sejumlah bayaran disebabkan 'kesakitan' yang dialami oleh si mati.

Hak ini telah termaktub dalam Seksyen 8(5) Akta Undang-Undang Sivil 1956.

Kalau arwah masih hidup, arwah lah yang buat tuntutan ini. Tapi, sebab arwah sudah pergi, keluarga arwah pula yang menuntut, tapi, hanya bergantung kepada laporan perubatan doktor.

Cara Mangsa Kemalangan Pemandu Mabuk Nak Claim Tuntutan Ganti Rugi

Sebab apa kena bergantung laporan perubatan doktor? Sebab, keluarga tak tahu pun si mati ni sakit macam mana. Tuntutan ini memang banyak bergantung kepada laporan perubatan.

Keluarga boleh tuntut kesakitan, penderitaan semasa kemalangan dan kehilangan tubuh badan si mati. Jumlah tersebut tidak dispesifikkan, dan keluarga boleh letak seberapa banyak yang dimahukan. Namun, semuanya terserah kepada Hakim.

Dalam tuntutan ini juga, keluarga boleh tuntut bil hospital, duit transport dan duit baiki kenderaan yang terlibat dalam kemalangan.

Yang kelima, tuntutan kos guaman.


Sekiranya keluarga si mati menang, keluarga boleh tuntut supaya pemandu mabuk ini membayar kesemua kos guaman mereka.

Bagi Dependency Claim, Bereavement dan Loss of Support ni, tempoh untok mulakan saman adalah dalam tempoh 3 tahun selepas kematian. Kiranya, kalau meninggal 21 Mei 2020, last untok saman adalah 20 Mei 2022. Lepas 20 Mei 2022 ni, keluarga tak boleh tuntut claim ni.

Cara Mangsa Kemalangan Pemandu Mabuk Nak Claim Tuntutan Ganti Rugi

Bagi Estate Claim, tempoh untok mulakan saman adalah dalam tempoh 6 tahun selepas kematian. Kalau keluarga ni menang, lepas tu, pemandu ni masuk penjara pulak sebab kalah kes jenayah, lepas tu dia tak nak bayar saman tu. Macam mana?

Kalau pemandu ni dah kalah saman, tapi tak nak bayar, ada beberapa perkara yang keluarga ni boleh buat:

- Minta PDRM sita semua aset dan barang yang dia ada, kemudian lelong sampai cukup duit.

- Minta orang lain yang berhutang dengan pemandu mabuk ni supaya lepas ni, segala hutang tu dibayar kepada keluarga itu sahaja.

- Jual share syarikat pemandu mabuk ni kalau ada.

- Minta Mahkamah Declare pemandu mabuk ni Bankrap sekiranya pampasan melebihi RM50,000.

Berdoalah kita agar makin tingkat kesedaran pemabuk-pemabuk ini supaya jangan jadi bodoh memandu masa kepala pening. Dan berdoa, agar Tuhan lindungi kita menjadi kedua-dua pihak. Doa agar Tuhan tak jadikan kita mangsa dan tak jadikan kita pemangsa.

Cp: Mohd Kamal Aziz

Gambar ini dari unit BHSA yg dirempuh oleh pemandu mabuk semasa jalankn ops marking lubang.

Sumber Dari Brotherhood SHAH ALAM

Related Posts

Load comments

Comments